Blogberichten‎ > ‎

Groen voor stadsklimaat

Geplaatst 30 okt 2012 05:20 door Diederik Volckaert


Wist je dat het in de stad gemiddeld 1 à 2 graden warmer is in vergelijking met het platte land? En dit verschil kan zelfs oplopen tot 4 graden. Dit heet men het hitte-eiland effect of het urban heat island effect. Dit effect voel je goed wanneer je op een zomeravond de stad uitfietst richting platte land. De oorzaak van dit effect is de verstedelijkte omgeving die veel zonnewarmte opneemt. Hoewel een hogere temperatuur aangenaam lijkt, zorgt dit effect voor problemen tijdens hittegolven. De hoge temperaturen maken ons agressiever en minder productief, men wordt sneller ziek en er is een verhoogd sterftecijfer. Zo waren er tijdens de hittegolf van 2006 940 doden meer dan gemiddeld in België. Vooral zwakkere personen zijn gevoelig voor deze extra hoge temperaturen.
Hitte-eiland effect

Er zijn verschillende redenen waarom het in de stad warmer is dan op het platteland. In de stad is er veel minder verdamping van water mogelijk omdat veel oppervlak verhard is. Diezelfde verharding, die voornamelijk bestaat uit donkere materialen, neemt ook meer warmte op dan bijvoorbeeld planten. Donkere oppervlakten absorberen meer zonlicht dan lichte oppervlakten. Warmte afkomstig van verwarming, fabrieken, gemotoriseerd verkeer en airco's zorgen voor een verdere opwarming. En door de lage windsnelheden en het weinige water dat te verdampen valt, koelt de stad veel minder snel af.

Groen in de stad zoals groendaken en groengevels bieden een goede oplossing. Zo daalt de temperatuur gemiddeld 0,06 graden per percent vergroend oppervlak. Planten verkoelen de omgeving omdat ze veel energie verbruiken om water te verdampen. Zo heeft groen een positief effect op het stadsklimaat.
Met een vergroend oppervlak in de stad van 30% zou het mogelijk moeten zijn om het hitte-eiland op te heffen.

Groendaken en groengevels verkoelen niet alleen de omgeving maar ook het klimaat binnenhuis. Zij voorkomen dat de warmte van buiten naar binnenkomt en onttrekken warmte uit het dak door het verdampen van water.