Blogberichten‎ > ‎

Groendakplant van de maand: Slangengkruid

Geplaatst 30 okt 2012 06:14 door Diederik Volckaert   [ 2 nov 2012 08:31 bijgewerkt ]
Elke maand stellen we een bekende of minder bekende groendakplant voor. Deze maand Slangenkruid.

Echium vulgare helgoland01

Slangenkruid (Echium vulgare), de bijenplant voor het groendak.

Slangenkruid is een ruw stekelachtig behaarde plant die rechtopstaande takken vormt met enkele zijtakken. De plant wordt meestal een halve meter groot. Tijdens de bloei geeft de plant vrij grote blauwe bloemen. De bloeiperiode begint eind mei en kan duren tot en met oktober met een piek tijdens juni en juli. De plant dankt haar naam aan de gespleten stempel (het vrouwelijk orgaan van de bloem) die lijkt op de tong van een slang.

Slangenkruid komt van nature voor op droge zandgronden. Deze plant vind je ook op verlaten industrie- of spoorwegterreinen. Ze zijn heel robuust en kunnen goed tegen de droogte. Vanaf 6 cm substraat kan slangenkruid voldoende groeien en vervolgens bloeien. Groendaken zullen niet snel gekoloniseert worden ook al staat er in de buurt slangenkruid. De zaden kiemen heel gemakkelijk maar zijn te zwaar om met de wind meegevoerd te worden. 

Slangenkruid is heel geliefd bij nectarzoekende insecten. Heel veel bijen maar ook vlinders zijn er dol op. Er is zelfs een solitaire bijensoort die leeft van enkel deze plant. De Slangenkruidbij (Osmia adunca) bezoekt enkel bloemen van slangenkruid en maakt een nestje in holle stengels en takken of tussen stenen. Dit is een zeldzame bijensoort in Vlaanderen. Een groendak met slangenkruid kan deze soort helpen.

Vraag zeker naar deze plant al u deze wenst op uw groendak!