Blogberichten‎ > ‎

Groendakplant van de maand: Bieslook

Geplaatst 17 aug 2012 02:16 door Diederik Volckaert
Elke maand stellen we een bekende of minder bekende groendakplant voor. Deze maand Bieslook.

Allium schoenoprasum 2

Bieslook (Allium schoenoprasum), een sierlijke en eetbare plant die het goed doet op groendaken. 

Bieslook of pijpgras bestaat uit een knolletje waaraan groene holle stengelvormige bladen groeien. Op deze manier vormt de plant hogere pollen. In de late lente komen de bloemen te voorschijn. Dit zijn precies paarse bolletjes op een lange groene stengel. Met hun prachtige groei- en bloeiwijze is de bieslook een mooie afwisseling in een laag blijvend sedumtapijt.

Bieslook kan extreem goed tegen droogte zelfs wanneer alle bladeren verschroeid en afgestorven zijn zal de knol overleven en regenereren. Deze plant heeft geen grote behoefte aan een dik substraat. Een substraatdikte van 5 cm is meer dan voldoende. Bieslook is in staat zichzelf te zaaien en zal vrij snel uitbreiden naar de voor hem meest geschikte standplaats. Bieslook doet het ook goed in de schaduw.

Bieslook is heel populair in de kruidentuin. De bloemloze stengel wordt rauw gebruikt in salades, roerei, soep en sauzen. Het heeft een fijne ajuinsmaak. Er worden heel wat geneeskrachtige werkingen toegewezen aan Bieslook. Bieslook bevat een hoge concentratie vitamine C.

Kortom Bieslook is een heel mooie plant die op bijna elk groendak goed zal gedijen en wanneer je groendak eenvoudig bereikbaar is een aanvulling vormt voor de keuken.