Blogberichten‎ > ‎

Een groendak isoleert warmte?

Regelmatig krijgen we de vraag of een groendak isoleert en of het een goed alternatief is voor isolatiewerken.

In het kort is het antwoord dat een groendak nauwelijks isoleert en geen alternatief is voor een goede isolatie.
Beter eerst een goede isolatie aan te brengen en dan het groendak.

Hieronder proberen we op eenvoudige manier uit te leggen waarom we groendaken niet als isolatie kunnen tellen.
Isoleren is materiaal zo aanbrengen dat warmte en kou minder goed naar buiten gaat. Dat betekend dat materialen die goed isoleren slechte warmtegeleiders zijn. Want het is niet de kou die naar binnen komt maar de warmte energie idie naar buiten vloeit. Goede geleiders van warmte zijn dense materialen zoals metalen, gesteenten en water. Naar mate dat een materiaal minder dens wordt zoals hout (hout drijft) of er meer lucht wordt opgesloten in het materiaal ( zoals glaswol dat bestaat uit glas en heeeeel veel lucht) gaat een materiaal beter isoleren. Dat is ook de reden waarom isolatie niet mag nat worden. Water is een goede warmte geleider en maakt materialen zwaarder.

Groendaken bestaan uit substraatlagen en plantenlagen. Substraat bestaat uit gesteenten (lava, puimsteen, argex, gebroken puinsteen,...) en een percentage compost. Hoewel de meeste substraten heel licht ontworpen zijn zijn ze nog steeds heel zwaar in vergelijking met isolatie materialen. Van +-900kg/m³ voor groendaksubstraat, +- 250kg/m³ voor houtvezelisolatie tot 80 kg/m³ voor glaswol. Daarbij komt er nog eens bij dat groendaken in de winter bijna altijd nat staan en het gewicht van datzelfde substraat gemakkelijk oploopt tot 1200 a 1400 kg/m³. Het groendak is dus geen goede isolator.

We vergelijken enkele warmtegeleidingscoëfficiënten of lambda-waarden van verschillende materialen.
        
Koper (heel goede geleider) 390 W/mK
Nat zand
 2 W/mK
Beton 1.3-1.9 W/mK
Droog zand
 0.33 W/mK
Hout 0.17-0.29 W/mK
Water 0.6 W/mK
Cellenglas 0.05W/mK
Houtvezelisolatie
 0.04W/mK
Glaswol 0.035W/mK

Hoe kleiner het getal, des te minder warmte het product geleid. Zoals u kunt zien is de lambda-waarde van isolatiematerialen veel lager dan van droog en nat zand. Maar de waarde is nog steeds beter dan beton. Dus we kunnen besluiten dat het dan wel iets zal isoleren. Dit klopt gedeeltelijk. Als men geen isolatie heeft dan zal het groendak inderdaad een (beperkt) isolerend
effect hebben. Maar let op wanneer het groendak wel goed is geïsoleerd is de isolatiebijdragen heel beperkt. Naar mate men meer/dikker isoleert hoe kleiner het effect van het toegevoegde materiaal. De eerste centimeters isolatie hebben het grootste effect. De bijdragen van een groendak op een goed geïsoleerd groendak is dus te verwaarlozen.

Laat u niet vangen door de gebruikte producten in groendak systemen. Sommige maken gebruik van rotswol als drainagelaag of geprofileerde isomoplaten. Eenmaal nat is de isolatiewaarde nihil en vergelijkbaar met het substraat.

Daarnaast heb je nog eens het koelende effect van het water dat over de dakdichting stroomt zoals bij gewone daken. Dit water neemt de warmte van het dak op en voert het af naar de riolering.De begroeiing voorkomt dat de wind het dak kan verkoelen door de opgewarmde lucht weg te blazen. Maar dit laatste is wellicht ook te verwaarlozen.

Na dit te lezen vraagt wellicht af waarom dan nog een groendak installeren? Wat dan weer wel het voordeel is van het hogere gewicht van het groendak is de eigenschap om geluid te isoleren en de warmte in de zomer buiten te houden. En hoe moet ik dan wel isoleren?

Maar meer hierover in een volgend bericht.

Heeft u nog vragen aarzel niet om ons te contacteren!


Comments