Blogberichten


Groendakplant van de maand: Scillia automnalis

Geplaatst 29 aug 2014 05:21 door Diederik Volckaert


Scillia automnalis (c) Verté Libre
Deze keer stellen  we een bolgewas voor als groendakplant van de maand.

Deze plant heeft geen Nederlandse naam, Scillia automnalis klinkt het wetenschappelijk.
Deze sterhyacint is een prachtige najaarbloeier. Wanneer er voldoende bloemen zijn kunnen zij voor een paars tapijt zorgen boven de sedums en andere groendakplanten. Zo is een in het najaar toch nog een vleugje kleur op het groendak. Deze plant is dan ook heel populier bij vlinders. Van nature komt deze bolplant voor in Zuid Europa op droge habitats. Daar vormt hij in het najaar een late nectarbron voor vlinders en andere insecten. In Vlaanderen kan de soort bloeien vanaf eind juli tot midden september.

De plant is weinig gevoelig voor droogtes doordat hij zijn grasachtige blaren verliest in de zomer. Tijdens en na de bloei verschijnen dan terug de blaren tot opnieuw de zomer begint. De bol gaat dus in rust tijdens de warmste maanden en overleeft zo de droogte. Daarom is deze plant ook geschikt voor het groendak.


Vraag er zeker naar als u deze mooie herfstbloeier wenst op het dak.

Scillia automnalis (c) Verté Libre

Groendakplant van de maand: Druivenhyacint

Geplaatst 21 apr 2014 12:40 door Diederik Volckaert   [ 21 apr 2014 12:40 bijgewerkt ]


Regelmatig stellen we een bekende of minder bekende groendakplant voor. Deze maand druivenhyacint.

Muscari botryoides

De druivenhyacint, Muscari botryoides, is een heel dankbare plant. Een heel vroege bloeier die het groendak al in maart fel blauw zal kleuren. Ze dank haar naam aan de de vorm van de bloemtrossen. Deze plant is heel goed geschikt voor groendak aangezien deze plant groeit wanneer het nog niet zo droog en warm is op het groendak. Vanaf de zomermaanden sterft het bovengrondse gedeelte af en gaat de bloembol in rust tot de lente.  Hierdoor kunnen ze heel goed tegen de droogte. Al vanaf 6cm substraat kunnen zij overleven. Laat de bloemen na het bloeien zeker staan, zo heb je volgend jaar verschillende zaailingen.

Hyacinthus botryoides — Flora Batava — Volume v5

Een groendak isoleert warmte?

Geplaatst 8 dec 2013 12:49 door Diederik Volckaert

Regelmatig krijgen we de vraag of een groendak isoleert en of het een goed alternatief is voor isolatiewerken.

In het kort is het antwoord dat een groendak nauwelijks isoleert en geen alternatief is voor een goede isolatie.
Beter eerst een goede isolatie aan te brengen en dan het groendak.

Hieronder proberen we op eenvoudige manier uit te leggen waarom we groendaken niet als isolatie kunnen tellen.
Isoleren is materiaal zo aanbrengen dat warmte en kou minder goed naar buiten gaat. Dat betekend dat materialen die goed isoleren slechte warmtegeleiders zijn. Want het is niet de kou die naar binnen komt maar de warmte energie idie naar buiten vloeit. Goede geleiders van warmte zijn dense materialen zoals metalen, gesteenten en water. Naar mate dat een materiaal minder dens wordt zoals hout (hout drijft) of er meer lucht wordt opgesloten in het materiaal ( zoals glaswol dat bestaat uit glas en heeeeel veel lucht) gaat een materiaal beter isoleren. Dat is ook de reden waarom isolatie niet mag nat worden. Water is een goede warmte geleider en maakt materialen zwaarder.

Groendaken bestaan uit substraatlagen en plantenlagen. Substraat bestaat uit gesteenten (lava, puimsteen, argex, gebroken puinsteen,...) en een percentage compost. Hoewel de meeste substraten heel licht ontworpen zijn zijn ze nog steeds heel zwaar in vergelijking met isolatie materialen. Van +-900kg/m³ voor groendaksubstraat, +- 250kg/m³ voor houtvezelisolatie tot 80 kg/m³ voor glaswol. Daarbij komt er nog eens bij dat groendaken in de winter bijna altijd nat staan en het gewicht van datzelfde substraat gemakkelijk oploopt tot 1200 a 1400 kg/m³. Het groendak is dus geen goede isolator.

We vergelijken enkele warmtegeleidingscoëfficiënten of lambda-waarden van verschillende materialen.
        
Koper (heel goede geleider) 390 W/mK
Nat zand
 2 W/mK
Beton 1.3-1.9 W/mK
Droog zand
 0.33 W/mK
Hout 0.17-0.29 W/mK
Water 0.6 W/mK
Cellenglas 0.05W/mK
Houtvezelisolatie
 0.04W/mK
Glaswol 0.035W/mK

Hoe kleiner het getal, des te minder warmte het product geleid. Zoals u kunt zien is de lambda-waarde van isolatiematerialen veel lager dan van droog en nat zand. Maar de waarde is nog steeds beter dan beton. Dus we kunnen besluiten dat het dan wel iets zal isoleren. Dit klopt gedeeltelijk. Als men geen isolatie heeft dan zal het groendak inderdaad een (beperkt) isolerend
effect hebben. Maar let op wanneer het groendak wel goed is geïsoleerd is de isolatiebijdragen heel beperkt. Naar mate men meer/dikker isoleert hoe kleiner het effect van het toegevoegde materiaal. De eerste centimeters isolatie hebben het grootste effect. De bijdragen van een groendak op een goed geïsoleerd groendak is dus te verwaarlozen.

Laat u niet vangen door de gebruikte producten in groendak systemen. Sommige maken gebruik van rotswol als drainagelaag of geprofileerde isomoplaten. Eenmaal nat is de isolatiewaarde nihil en vergelijkbaar met het substraat.

Daarnaast heb je nog eens het koelende effect van het water dat over de dakdichting stroomt zoals bij gewone daken. Dit water neemt de warmte van het dak op en voert het af naar de riolering.De begroeiing voorkomt dat de wind het dak kan verkoelen door de opgewarmde lucht weg te blazen. Maar dit laatste is wellicht ook te verwaarlozen.

Na dit te lezen vraagt wellicht af waarom dan nog een groendak installeren? Wat dan weer wel het voordeel is van het hogere gewicht van het groendak is de eigenschap om geluid te isoleren en de warmte in de zomer buiten te houden. En hoe moet ik dan wel isoleren?

Maar meer hierover in een volgend bericht.

Heeft u nog vragen aarzel niet om ons te contacteren!

Groendakplant van de maand: Hazenpootje

Geplaatst 17 dec 2012 02:33 door Diederik Volckaert   [ 17 dec 2012 02:35 bijgewerkt ]


Elke maand stellen we een bekende of minder bekende groendakplant voor. Deze maand Slangenkruid.

Hasen-KleeTrifolium arvense 2005.07.11 09.23.43

Hazenpootje (Trifolium arvense) is een heel leuk plantje dat een bijzondere bloeiwijze heeft. De bloementrossen vormen zijdezachte bolletjes die lijken op een hazenpootje. Het zijn de fluweelachtige haren van de bloemen die zorgen voor het zachte uiterlijk. De bloemen zelf zijn amper te zien. Het zijn heel kleine witte bloemetjes die roze worden naarmate ze langer staan. Als de vruchtjes rijp worden kleuren de bolletjes roodachtig. Trifolium wijst op de driedelige samengestelde bladen zoals bij vele klavers.

De plant kan 30 cm groot worden. Maar op een groendak blijft het eerder een laagblijvende plant met maar enkele bloemtrossen. Enkele van deze hazenpootjes geven het groendak een andere look. Hazenpootjes zijn niet enkel heel mooi maar ook erg populair bij nectarzoekende bijen en vlinders. Het is zelfs de waardplant (de rups voedt zich met deze plant) van het Icarusblauwtje

Vraag zeker naar zaad van dit plantje voor op jouw groendak! Je zal er veel plezier aan beleven.

Groendakplant van de maand: Slangengkruid

Geplaatst 30 okt 2012 06:14 door Diederik Volckaert   [ 2 nov 2012 08:31 bijgewerkt ]

Elke maand stellen we een bekende of minder bekende groendakplant voor. Deze maand Slangenkruid.

Echium vulgare helgoland01

Slangenkruid (Echium vulgare), de bijenplant voor het groendak.

Slangenkruid is een ruw stekelachtig behaarde plant die rechtopstaande takken vormt met enkele zijtakken. De plant wordt meestal een halve meter groot. Tijdens de bloei geeft de plant vrij grote blauwe bloemen. De bloeiperiode begint eind mei en kan duren tot en met oktober met een piek tijdens juni en juli. De plant dankt haar naam aan de gespleten stempel (het vrouwelijk orgaan van de bloem) die lijkt op de tong van een slang.

Slangenkruid komt van nature voor op droge zandgronden. Deze plant vind je ook op verlaten industrie- of spoorwegterreinen. Ze zijn heel robuust en kunnen goed tegen de droogte. Vanaf 6 cm substraat kan slangenkruid voldoende groeien en vervolgens bloeien. Groendaken zullen niet snel gekoloniseert worden ook al staat er in de buurt slangenkruid. De zaden kiemen heel gemakkelijk maar zijn te zwaar om met de wind meegevoerd te worden. 

Slangenkruid is heel geliefd bij nectarzoekende insecten. Heel veel bijen maar ook vlinders zijn er dol op. Er is zelfs een solitaire bijensoort die leeft van enkel deze plant. De Slangenkruidbij (Osmia adunca) bezoekt enkel bloemen van slangenkruid en maakt een nestje in holle stengels en takken of tussen stenen. Dit is een zeldzame bijensoort in Vlaanderen. Een groendak met slangenkruid kan deze soort helpen.

Vraag zeker naar deze plant al u deze wenst op uw groendak!

Groen voor stadsklimaat

Geplaatst 30 okt 2012 05:20 door Diederik Volckaert



Wist je dat het in de stad gemiddeld 1 à 2 graden warmer is in vergelijking met het platte land? En dit verschil kan zelfs oplopen tot 4 graden. Dit heet men het hitte-eiland effect of het urban heat island effect. Dit effect voel je goed wanneer je op een zomeravond de stad uitfietst richting platte land. De oorzaak van dit effect is de verstedelijkte omgeving die veel zonnewarmte opneemt. Hoewel een hogere temperatuur aangenaam lijkt, zorgt dit effect voor problemen tijdens hittegolven. De hoge temperaturen maken ons agressiever en minder productief, men wordt sneller ziek en er is een verhoogd sterftecijfer. Zo waren er tijdens de hittegolf van 2006 940 doden meer dan gemiddeld in België. Vooral zwakkere personen zijn gevoelig voor deze extra hoge temperaturen.
Hitte-eiland effect

Er zijn verschillende redenen waarom het in de stad warmer is dan op het platteland. In de stad is er veel minder verdamping van water mogelijk omdat veel oppervlak verhard is. Diezelfde verharding, die voornamelijk bestaat uit donkere materialen, neemt ook meer warmte op dan bijvoorbeeld planten. Donkere oppervlakten absorberen meer zonlicht dan lichte oppervlakten. Warmte afkomstig van verwarming, fabrieken, gemotoriseerd verkeer en airco's zorgen voor een verdere opwarming. En door de lage windsnelheden en het weinige water dat te verdampen valt, koelt de stad veel minder snel af.

Groen in de stad zoals groendaken en groengevels bieden een goede oplossing. Zo daalt de temperatuur gemiddeld 0,06 graden per percent vergroend oppervlak. Planten verkoelen de omgeving omdat ze veel energie verbruiken om water te verdampen. Zo heeft groen een positief effect op het stadsklimaat.
Met een vergroend oppervlak in de stad van 30% zou het mogelijk moeten zijn om het hitte-eiland op te heffen.

Groendaken en groengevels verkoelen niet alleen de omgeving maar ook het klimaat binnenhuis. Zij voorkomen dat de warmte van buiten naar binnenkomt en onttrekken warmte uit het dak door het verdampen van water. 


Groendakplant van de maand: Bieslook

Geplaatst 17 aug 2012 02:16 door Diederik Volckaert

Elke maand stellen we een bekende of minder bekende groendakplant voor. Deze maand Bieslook.

Allium schoenoprasum 2

Bieslook (Allium schoenoprasum), een sierlijke en eetbare plant die het goed doet op groendaken. 

Bieslook of pijpgras bestaat uit een knolletje waaraan groene holle stengelvormige bladen groeien. Op deze manier vormt de plant hogere pollen. In de late lente komen de bloemen te voorschijn. Dit zijn precies paarse bolletjes op een lange groene stengel. Met hun prachtige groei- en bloeiwijze is de bieslook een mooie afwisseling in een laag blijvend sedumtapijt.

Bieslook kan extreem goed tegen droogte zelfs wanneer alle bladeren verschroeid en afgestorven zijn zal de knol overleven en regenereren. Deze plant heeft geen grote behoefte aan een dik substraat. Een substraatdikte van 5 cm is meer dan voldoende. Bieslook is in staat zichzelf te zaaien en zal vrij snel uitbreiden naar de voor hem meest geschikte standplaats. Bieslook doet het ook goed in de schaduw.

Bieslook is heel populair in de kruidentuin. De bloemloze stengel wordt rauw gebruikt in salades, roerei, soep en sauzen. Het heeft een fijne ajuinsmaak. Er worden heel wat geneeskrachtige werkingen toegewezen aan Bieslook. Bieslook bevat een hoge concentratie vitamine C.

Kortom Bieslook is een heel mooie plant die op bijna elk groendak goed zal gedijen en wanneer je groendak eenvoudig bereikbaar is een aanvulling vormt voor de keuken.

Eerste blogbericht!

Geplaatst 16 aug 2012 07:21 door Diederik Volckaert

Vanaf heden zullen we op regelmatige basis een post bloggen. Op deze manier willen we u informeren, amuseren, interesseren over groendaken en urban farming. Elke maand stellen we een groendakplant voor en regelmatig zullen we ook dieren die op groendaken leven voorstellen. Ook nieuws over de website, groendaken, Verte Libre of andere relevantie zaken zullen we zeker posten.

We wensen u alvast veel leesplezier!

1-8 of 8